Никога не е късно да проговориш английски!

Три неща, които трябва да знаете за английския

Имам важни новини. Време да спрете да се депресирате, че не сте научили английски навреме. Край със самообвиненията, притесненията и извиненията. Веднага ви давам три причини защо:

1. Не ви пречат годините

Човек може да научи всичко на “стари” години – език, занаят, умение, професия. Аз самият бях навършил 30, когато се научих на писане, на кожарство, на испански и на пиано. Все неща, които уж е много трудно да научиш, ако не започнеш като дете. Е да, ама не. Сигурно има какво още да се желае, но се справям с всяко от тях.

Децата учат езици по-лесно, защото учат различно. Любопитни са, задават много въпроси, забавляват се, позволяват на по-опитните да ги поправят. Възрастните можем всяко от тези неща. Нещо повече – за разлика от децата можем да учим съзнателно. Липсват ни само любопитство и малко ред в хаоса. Любопитството премахва усещането за задължение от ученето на езика. А реда ни показва, че в езика има логика, което ни помага да сме постоянни.

Работата на добрия учител е да ви направи любопитни и да ви помогне да разберете логиката на езика. Това ще се опитам да направя и аз.

2. Не сте глупави

Най-лесният извод, когато не разбираш нещо, е че нещо не е наред с теб. „Може би имам проблем с паметта? Или просто съм глупав?“ Всъщност не. Хич, ама изобщо не.

Първо, нямате проблем с паметта. Ако помните абитуриентския си бал и любимия си концерт, можете да запомните всичко. Спомняме си интересните, забавните, емоционалните неща. Просто ученето на английски досега не е било нито едно от трите.

Второ, не сте глупави. Стотици милиони хора, не по-умни от вас, са научили английски. Включително деца. Никое дете не е по-умно от вас, колкото и да са симпатични.

Причината да не говорите свободно езика е друга. В ученето на английски има три страни: вие, езикът и методът ви на учене. Ако нещо не се получава, първо потърсете проблема в метода на учене, който сте ползвали досега.

Представите си английския като картина, примерно Мона Лиза. Само че не с нормални размери, ами 200 м широка х 400 м висока. Отблизо виждаш само кафяво и черно, максимум да разпознаеш някое око. Трябва да я видиш отвисоко, от перспектива, за да разбереш какво е нарисувано. Чак тогава можеш да навържеш отделните елементи в едно общо цяло. Това прави добрият метод на учене – дава ти голямата картина на езика.

Това, разбира се, никой не ни го преподава в училище. Научени сме да учим грешно. И аз съм писал думи по 200 пъти в тетрадката като гламав. Само че от Доналд Дък съм научил повече английски.

Проблемът никога не е бил у вас. Само да го усетите и крила ще ви пораснат.

3. Не е прекалено труден

Английският не е труден език. Всъщност е един от най-лесните езици за учене за нас, българите. Европейски, близък като звучене, със сходна граматика, с нормален словоред, без падежи, без родове, с много общи думи с българския. Да не говорим колко кратък и директен е. Покрай Британската империя и САЩ се е развил като език на търговията и културния обмен, а там всяко неразбирателство струва скъпо.

Освен това да учиш английски може да е адски забавно. Няма друг език, на който да са издадени толкова книги, филми, сериали, музика и YouTube видеа. А нищо забавно не е трудно – нито се налага да го мислиш, нито да се насилваш. Просто не е имало кой да ви покаже забавната страна.

Отнема някакво време, разбира се. Но то времето и без това ще си мине. По-добре в края му да говорите английски 🙂

P.S. Вече знаете повече, отколкото си мислите

Съвсем сериозно. Английският е общият език на света. Всички го ползваме ежедневно. Интернет, музика, социални мрежи, телевизия, списания – всичко започва на английски. Вече знаете стотици, ако не хиляди думи на английски. Просто не знаете, че ги знаете.

И понеже няма да ми повярвате, направих списък с 1000 думи, които вече знаете на английски 🙂Отделете си 5-10 минути да се изненадате колко много всъщност разбирате.

Лека-полека напредвам и с курса, в който ще ви разкажа за целия си метод на учене. АБОНИРАЙТЕ СЕ за новините по него и ще получите страхотен подарък – наръчник по бързо учене на английски.

Love,

Джей

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

59 мисли относно “Три неща, които трябва да знаете за английския”