Никога не е късно да проговориш английски!

Как да учите английски с лекциите в TED

Вероятно сте попадали в YouTube на някоя от страхотните лекции на образователния портал TED. Но може би не знаете, че TED е един от най-гениалните инструменти за учене на английски! Темите на лекциите са супер интересни, езикът е на добро ниво, а всяка лекция има субтитри на английски (само че на оригиналния сайт). Субтитрите ще ви позволят да гледате, слушате и четете едновременно – по-цялостно преживяване на английския здраве му кажи! Този тип упражнение активира почти целия ви мозък, а мозъкът учи и помни най-лесно, когато е цялостно ангажиран.

А в тази статия съм ви извадил линкове към цял куп лекции, които имат и български субтитри! Разбира се, можете да проверите и сами дали една лекция има БГ субтитри – това става като отидете на ted.com, пуснете си някоя си лекция и натиснете второто бутонче долу вдясно на видеото (правоъгълно балонче с три точки в него). Ако списъкът случайно не се отваря автоматично, натиснете надписа „More languages“ (= Още езици).

Не се безпокойте, че не разбирате много думи. На този етап е нормално да ви трябват субтитри на английски, за да разбирате какво чувате. Слушането с разбиране е едно от най-трудните неща при чуждите езици. Но с практиката ще става все по-лесно. Важните думи се повтарят – след няколко седмици практика ще разпознавате десетки, ако не стотици от тях.

Не се борете с цяла лекция! Един откъс от 15-20 секунди ви стига. По-добре да минете две изречения 7-8 пъти за 10 минути, отколкото много изречения по веднъж. Даже ви съветвам да повторите упражнението и анализа на същия откъс и през следващите 1-2 дни. Така ще вкарате новите знания надълбоко в паметта. Когато работите на малки парчета и по много пъти, започвате да забелязвате нещата, които се повтарят постоянно. Те са най-ключови в английския.

И накрая, не ползвайте българските субтитри, за да си спестите ученето на английски! Те са само първата стъпка в процеса. Ето какво имам предвид:

  1. Първо, гледате веднъж видеото с БГ субтитри, за да ви е познат контекстът
  2. После, пускате си същото видео с английски субтитри. Където срещнете нова дума или нещо ви заинтригува, спирате на пауза. Можете да си извадите непознатите думи (само онези, които вече сте чували редовно, но не помните значението им – те са най-важни) или да помислите по структурата на изречението, по спреженията, по граматиката и т.н.
  3. И накрая, пускате си трети път видеото без субтитри. Вече сте го гледали два пъти и ще можете да разберете почти всичко без помощ от надписите. Това трето повторение е най-полезното за запомняне на новите думи и изрази.

Списъкът отдолу представлява първата страница с най-популярните лекции в портала TED. За да не става безкраен, съм извадил само ТОП 25-30 видеа – останалите можете да намерите на този линк – просто изберете друга страница от цифричките най-долу вдясно. Заглавията ще ви ориентират за съдържанието на лекцията:

УБИВАТ ЛИ УЧИЛИЩАТА КРЕАТИВНОСТТА

ПОГЛЕД В ГЛАВАТА НА ЧОВЕК, КОЙТО ВЕЧНО ОТЛАГА

КАК ДА НАПРАВИШ СТРЕСА СВОЙ ПРИЯТЕЛ

КАК ЕЗИКЪТ НА ТЯЛОТО ТИ МОЖЕ ДА ОФОРМИ ТОВА КОЙ СИ

ЕТО КАКВО СТАВА, КОГАТО ОТГОВОРИШ НА СПАМ ИМЕЙЛ

КАК ГОЛЕМИТЕ ЛИДЕРИ ВДЪХНОВЯВАТ КЪМ ДЕЙСТВИЕ

СИЛАТА НА УЯЗВИМОСТТА

ВЪНШНИЯТ ВИД НЕ Е ВСИЧКО. ПОВЯРВАЙТЕ МИ, АЗ СЪМ МОДЕЛ.

КАКВО ПРАВИ ЕДИН ЖИВОТ ДОБЪР. НАЙ-ДЪЛГОТО ПРОУЧВАНЕ НА ЩАСТИЕТО.

10 НЕЩА, КОИТО НЕ ЗНАЕТЕ ЗА ОРГАЗМА

КАК ДА ПОЗНАЕШ ЛЪЖЕЦ

СИЛАТА НА ИНТРОВЕРТИТЕ

ПЪЗЕЛЪТ НА МОТИВАЦИЯТА

ДА ПОЛУЧИШ УДАР ПРОСВЕТЛЕНИЕ

ИЗКУСТВОТО ДА ПОДВЕДЕШ НЯКОГО

ОРКЕСТЪРЪТ В УСТАТА МИ

КАК ДА ГОВОРИШ, ТАКА ЧЕ ХОРАТА ДА ИСКАТ ДА СЛУШАТ

КАК ЗАДЪРЖАХ ДЪХА СИ 17 МИНУТИ

СТРАННИТЕ ОТГОВОРИ НА ТЕСТА ЗА ПСИХОПАТИ

НЕУЛОВИМИЯТ ВИ КРЕАТИВЕН ГЕНИЙ

ОПАСНОСТТА ДА СЕ ЗАТВОРЕН В ЕДНА-ЕДИНСТВЕНА ИСТОРИЯ

ВЪЛНУВАЩИЯТ ПОТЕНЦИАЛ НА ТЕХНОЛОГИИТЕ ЗА ШЕСТО ЧУВСТВО

АГОНИЯТА ДА СЕ ОПИТВАШ ДА СЕ ОТПИШЕШ

МАГИЯТА НА МОЗЪКА

ИЗНЕНАДВАЩАТА НАУКА ЗАД ЩАСТИЕТО

GRIT: СИЛАТА НА СТРАССТА И УПОРИТОСТТА

МОНИКА ЛЮИНСКИ: ЦЕНАТА НА СРАМА

10 НАЧИНА ДА ВОДИШ ПО-ДОБЪР РАЗГОВОР

И не забравяйте да пишете в коментарите коя лекция ви е впечатлила най-много!

До скоро,

Джей

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 мисли относно “Как да учите английски с лекциите в TED”