Никога не е късно да проговориш английски!

Край на борбата с произношението

Ако и вие като продължавате да се борите с английския като възрастни, далеч не сте сами. Хиляди българи се мъчат точно като вас в същия този момент. И има три неща, които особено ги мъчат. Както, предполагам, и вас:

1) Разбирането при слушане. Т.нар. Listening.

2) Свободното говорене. Т.е. сами да формират изречения и да не блокират, когато трябва да кажат нещо сами.

3) Английското произношение. Тая мистерия неразгадаема…

Днес, ако щете вярвайте, ще ви реша наполовина проблемите с произношението на английски. Аз самият ползвам английски ежедневно и професионално от 20 години, но до скоро не харесвах изобщо произношението си. Мечтаех си да има място, на което мога да проверя как се произнася всяка трудна дума или израз. Знаех за тази функция на Google Translate, но роботски английски не ми се говореше точно.

В крайна сметка не намерих такъв сайт. Наложи ми се да развия произношението си по сложния начин – 2 месеца поред се упражнявах да имитирам американски акценти, докато не го пооправих. То и това не е лесно – веднъж попаднеш на английски акцент, друг път на американски, третият на австралийски. Така и не можех да развия консистентно произношение.

И не щете ли… Миналата година не попаднах на най-гениалния сайт за помощ с произношението на английски. Казва се YOUGLISH и както името подсказва, ви помага да учите English с Youtube. Не знам каква магия има в алгоритъма му, но е правен като по поръчка за всеки възрастен, учещ английски. Сайтът е свързан директно с YouTube и ви насочва точно към момента, в който е произнесена думата в някое видео.

При това в контекст (заобиколена от други думи и общо послание), което е най-големият проблем при ученето на думи. Ако нямате контекст, за 2 часа сте я забравили. Контекстът е кукичката, за която се закача спомена за думата. 

А най-готиното на YOUGLISH е, че е супер прост. Ето как работи в 7 елементарни стъпки:

1) Написвате някоя дума в празното поле. Или израз. Или цяло изречение, дори.

2) Избирате какъв акцент искате да чуете. Отдолу има бутончета US / UK / AUS за американски, британски или австралийски акцент.

3) Натискате ENTER и на екрана ви излиза видео, в което да чуете и видите как истински англоговорящ произнася думата.

4) Имате опцията да върнете 5 секунди назад, за да я чуете отново. Колко пъти ви душа иска, всъщност.

5) Има и бутони напред и назад, за да видите още видеа с думата. За много думи имате избор между 50 000 + видеа!

6) Под видеото ще намерите дори препоръки на английски как да се научите да произнасяте думата.

7) А ако си направите акаунт, можете да запазвате важните думи в свой личен списък и по-късно да се връщате към тях.

Ето няколко примера:

  • HOWEVER (както и да е): ЛИНК
  • BEHAVIOR (поведение): ЛИНК
  • SOME SERIOUS PROBLEMS (някои сериозни проблеми): ЛИНК

Моята препоръка е да ползвате американско (US) произношение. Това е английският, който ще чуете в повечето филми и сериалите, в музиката и в бизнеса. Абе, почти цялата култура на 21ви век е на американски английски. Всички освен великобританци, австралийци и новозеландци говорят някаква форма на американски английски. Ние включително. Стига да не живеете или работите в Англия / Австралия, заложете на US акцент. Той е и доста по-прост и разбираем. А когато той ви стане лесен, и британският ще ви е много по-лесен.

ЛИНК КЪМ YOUGLISHhttps://youglish.com/

Enjoy 🎉

Джей

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 мисли относно “Край на борбата с произношението”